Закриття

Рішенням №4 ХХХ позачергової сесії VIII скликання Мостиської міської ради від 30.05.2022р. роботу закладу припинено.

вівторок, 26 жовтня 2021 р.

ПЕДЧИТАННЯ - 2021. ПЕТРО ЯЦИК


7 липня минуло 100 років від дня народження Петра Яцика (1921–2001) – канадського підприємця українського походження, відомого мецената, який ще до незалежности України підтримував численні українознавчі наукові проєкти.

Його називають однією з найцікавіших постатей ХХ століття: простий бойківський хлопець із Карпат доробився до великих грошей і завжди мав відчуття обов’язку перед Україною. Петро Яцик вважав, що найбільш ефективно і перспективно вкладати гроші в освіту, він популяризував українську історію, мову і науку.

26 жовтня 2021 року у філії "Липниківській ЗЗСО І-ІІ ступенів" пройшли педагогічні читання, присвячені життєвій мудрості і філософії Петра Яцика, за словами Михайла Слабошпицького, "українця, який відмовився бути бідним".

Учительки української мови і літератури Світлицька Валентина Йосифівна і Козак Марія Іванівна, образно, в деталях донесли до учасників читань світогляд і переконання Петра Яцика як приклад, чого може досягти українець, якщо ставитиме перед собою високі цілі, докладатиме належних зусиль для їх досягнення, чесно йтиме обраним шляхом, не забуваючи при цьому, до якого роду і народу він належить.



  • Історична довідка
  • - Як меценат науки Петро Яцик став відомий ще 1974 року, коли він виступив найбільшим жертводавцем створення у Гарварді українського наукового інституту. Завдяки його старанням у цьому – одному з найпрестижніших наукових закладів світу – вічний статус отримали три українські кафедри: української мови, історії й літератури.
  • - У 1999 році в Гарварді впроваджено стипендію імені Петра Яцика.
  • - При його фінансовій підтримці побачила світ видана у Франції енциклопедія українознавства професора Володимира Кубійовича, англомовне видання історії Грушевського, українські підручники для шкіл діаспори.
  • - Програми українських студій імені Петра Яцика працюють у колумбійському університеті Америки, університеті Канади, у Лондонському університеті Великої Британії.
  • - Всього на проєкти, пов’язані з розвитком української науки меценат Петро Яцик спонсорував близько 10 мільйонів доларів.
  • - Петро Яцик створив Лігу українських меценатів і став першим її президентом.
  • - Особливою його гордістю Яцика був зініційований і фінансований ним конкурс знавців української мови, учасниками якого стали тисячі українських школярів.