Закриття

Рішенням №4 ХХХ позачергової сесії VIII скликання Мостиської міської ради від 30.05.2022р. роботу закладу припинено.

середа, 13 грудня 2017 р.

Андріївські вечорниці - 2017

Від зірниці до зірниці,
Хай лунають вечорниці!!!
  
З давніх-давен славилася Україна таким звичаєм, як ворожіння у ніч на Андрія. Ця давня традиція – прекрасний витвір людської фантазії. Дев’ятикласники, разом із класним керівником Пелех Світланою Ярославівною, повернули нас у минуле і оживили одну із сторінок молодості наших бабусь і прабабусь, запросивши на Андріївські вечорниці.
          Із перших хвилин глядачі, серед них було і чимало батьків, перетворилися у справжніх учасників цього дійства і поринули в чарівний світ народних звичаїв і традицій.  Гості свята, поринувши у світ давніх народних звичаїв та обрядів, побачили справжнє українське дійство. Хлопці та дівчата жартували, співали, ворожили, колядували.  Присутні послухали біблійну історію про те, як Ісус зробив своїми першими учнями  братів Андрія і Симона, які були рибалками. В нагороду за те, що без вагань прийняли віру Спасителя, вони отримали здатність зцілювати.
Потім дівчата ворожили на традиційних «андрійчиках», чоботах, віночках, тарілках, дровах і, навіть, на варениках.














Хлопці теж не залишились осторонь: намагалися вкусити калиту, як обов’язковий атрибут Андріївських вечорниць, дражнили дівчат, жартували й приспівували.

 Глядачам надовго запам’ятається колорит українських вечорниць, а у серці відлунюватиме срібним дзвоном коляда.